Johannesburg

Johannesburg
Johannesburg, också kallad Joburg eller Jozi, är Sydafrikas största stadsområde med en befolkningsmängd på 4.4 miljoner invånare. Staden är placerad på en platå 1753 m.ö.h, i den östra delen av Sydafrika. Som ett resultat av apartheid har de olika befolkningsgrupperna delat upp sig på olika håll. De vita levde i den centrala delen av staden, medan den förtryckta afrikanska och asiatiska lokalbefolkningen blev undanskuffad till områden längre bort från staden. Trots avskaffandet av apartheid och den tvångsmässiga segregationen, så är staden fortfarande uppdelad. De vanligaste språken i Johannesburg är engelska, zulu, tswana, sotho och afrikaans, och över hälften av stadens invånare är kristna. Johannesburg är känd som Sydafrikas primära stad för handel och finans, och är ett centrum för tåg- och vägtrafik. Flygplatsen i staden är för nuvarande Afrikas största och mest trafikerade flygplats.

Aktiviteter
Staden är ett metropol för historiska och kulturella upplevelser. Besök bl.a  Apartheid Museum, som visar världen hur Sydafrika var under apartheid och hur de kommer till rätta med sitt förtryckande förflutna. Johannesburg erbjuder också en svårslagen shoppingupplevelse, med en uppsjö av butiker, små mysiga caféer och fina restauranger.

Historia
För lite mer än hundra år sedan var staden ett område med ändlös och orörd savann. Detta ändrades drastiskt efter att man år 1886 funnit det första guldet. Nyheten spreds som en löpeld och skapade en aldrig tidigare skådad guldrush. Regeringen sände två representanter, som tillsammans namngav kolonin Johannesburg, då det var ett namn som de båda hade gemensamt. Efter tre år hade kolonin vuxit till att bli landets största stad. I början av 1900-talet hade Johannesburg en befolkningsmängd på hela 100 000 invånare, inklusive guldgruvornas över 75 000 arbetare.

Ursprungsbefolkningen blev tvingade till att arbeta i gruvorna under omänskliga förhållanden. Männen togs ifrån deras familjer för att bli placerade i så kallade "hostels", där de var tvungna att stanna i minst ett år. Till följd av detta blev det mentala tillståndet hos många kritiskt, och för att behålla den mentala hälsan och den känslomässiga kontakten med sina hem och kultur, så började många män utöva traditionella danser. Allt eftersom tiden gick blev deras danser en daglig underhållning för kolonialisterna i Johannesburg.

Tillväxten av guldgruvorna under 30- och 40-talet väckte en ännu större tillströmmning av svarta, speciellt under andra världskriget, när många vita tjänstgjorde i militären. Den ökade mängden svarta i staden ledde till en stark motreaktion från de vita i början av 1950-talet. När det konservativa Nationalistpartiet kom till makten infördes också de första apartheid-lagarna. 

Milstolpen som gjorde att den svarta motståndsrörelsen slutligen störtade apartheid och vit dominans kom den 16 juni 1976, när den Sydafrikanska polisen öppnade eld i kåkstaden Soweto, där tiotusentals studenter hade samlats för att protestera mot apartheid. Tragedin resulterade i att flera hundra barn miste livet och sparkade igång ett långt uppror som spreds sig till stora delar av Sydafrika. Svart militär, kombinerat med internationella sanktioner, lyckades till slut störta apartheid i början av 1990-talet och gav upphov till Sydafrikas första demokratiska folkomröstning 1994.

Staden står fortfarande inför många utmaningar, men är nu påväg åt rätt håll.

Tillbaka