Jinja

Jinja
Jinja belägen vid Victoriasjöns norra kust, och är ofta kallad för Östafrikas äventyrshuvudstad. Med en mer ”laid-back” känsla har Jinja spridit sig med ett antal höga byggnader utanför stadens centrum, tillsammans med stora renoveringar som inkluderar ett köpcenter med flera våningar, nya hotell och bättre vägar. Stadens invånare är även kända för att vara gästvänliga och för att ta hand om sina turister. När du kommer till staden möts du av hus med stora trädgårdar, tysta och trädklädda gator, frisk luft och vänliga människor, vilket ger staden dess avslappnade atmosfär. Jinja skiljer sig också mycket från Kampala, landets huvudstad, då trafiken inte alls är lika omfattande. Med märkbart mindre trafik är det lättare att ta sig fram. Ungefär hälften av alla fordon är cyklar och små motorcyklar (boda-boda taxi). I kombination med detta och den friska luft som kommer inblåsande från den närliggande Victoriasjön, gör att stadens luft är frisk och sprider en känsla av harmoni.

Aktiviteter
Stadens naturliga skönhet speglar sig i Victoriasjön, också kalla ”Nilens källa”. Och närheten till dina nästkommande äventyr inkluderar aktiviteter vid Bujagalifallen, där elementen till Jinjas växande turistattraktion har sina ursprung. Några av Jinjas många aktiviteter innefattar white water rafting, bungee-jumping, kajaking, sportfiske, fyrhjulingsåkning, cykling, lokala turer, ridning och motorbåtsutflykter m.f. Och skulle du bli hungrig så finns det gott om fina hotell och vandrarhem utspridda över staden, med lokala kök och restauranger runt hörnet. Då variationen av turistattraktioner är så stor i Jinjaområdet, så skapar det en chans till att skräddarsy varje individs specifika önskemål till en lyckad vistelse, och gör därför Jinja till en av de bästa destinationerna att besöka i Östafrika.

Jinjas historia
Ursprungligen kommer namnet ”Jinja” från de två folkstammarna Baganda och Basoge, som levde vid sidan av Nilen i ett område som de kallade för ”Sten”. När britterna kom så använde de Bagandas ord för ”sten”(ejinja), till att skapa stadens nuvarande namn.
Majoriteten av alla platta stenar som gett området sitt namn, ligger nu under vatten, då man år 1954 byggde en damm (nuvarande Nalubaale Power Station), som översvämmade stora delar av flodbankarna.

Tack vare att John Henning Spekes (den första europeen att hitta Nilens ursprung) upptäckt av Victoriasjön, gjorde att staden fick ett bättre rykte och en ökad produktion av bomull och rörsocker, vilket bidrog till uppbyggnaden av stadens järnvägsförbindelser. Victoriasjön fick en så pass stor betydelse för samarbetet mellan Uganda och Kenya i början av 1900-talet, att britterna bestämde sig för att göra Jinja till den administrativa mittpunkten för Busogas länsstyrelse och regionala högkvarter.

Tillbaka