Gorillasafari i Uganda

Gorillasafari i Uganda

Gorillasafari i Uganda
I ”Afrikas pärla” väntar ett äventyr du sent kommer glömma och ett möte utöver det vanliga! Med egna ögon får du uppleva en av Afrikas allra rikaste floror och faunor. Och den utbredda, tropiska ymniga skogen – med dess snåriga stigar och dimhöljda kullar ­– är din att ta dig an och bemästra till fots. Vandringens symboliska topp nås när du och din grupp blir gäster hemma hos några av världens mäktigaste djur: bergsgorillorna.

Bwindi Impenetrable National Park  
”Ogenomtränglig” finns i själva parkens namn och bör ge en känsla av vad som väntar: ett landskap med vidsträckt, tät skog, branta höjder och djupa dalar. Bwindi Impenetrable National Park, på sina 331 km², hör till essensen av Ugandas turism. Parken är belägen i landets sydvästra del, med gräns till Kongo-Kinsha. Med väl mer än 120 däggdjursarter och 350 fågelarter är Bwindis djurliv rikt och mustigt. Parken stoltserar även som hem till så mycket som 45 % av världens bergsgorillor! Bwindi har sedan 1994 funnits på UNESCOs världsarvslista och är en av Afrikas bästa för att få se vilda bergsgorillor. Parken är uppdelad i fyra ”gorilla-trekking”-områden: Buhoma, Ruhija, Rushaga and Nkuringo.

Gorillor
Gorillan är världens största levande primat, och finns utspridd i ett flertal afrikanska länder kring ekvatorn. Gorillan betraktas som två arter: den västliga gorillan (G. gorilla) och den östliga gorillan (G. beringei); den östliga gorillan är den större av de två. I Uganda, och andra östafrikanska länder, lever den östliga gorillan. Arterna delas i sin tur in i underarter, där underarterna till den östliga kallas låglandsgorilla och bergsgorilla. Gorillan är extremt utsatt och man räknar med knappt 900 återstående levande individer i Kongo, Rwanda & Uganda. I Bwindi Impenetrable National Park har bergsgorillan sitt naturliga habitat.

Bergsgorillan
Bergsgorillan är ett storslaget, fysiskt kraftpaket: bredaxlad och storbröstad, med väldiga händer och näsborrar. Hanen kan väga upp emot 200 kg, och honan omkring det halva. Stående på två ben mäter gorillan mellan 120 och 170 cm. Underarmarna är avsevärt kortare än överarmarna, och ansiktet svart och hårlöst med små tättsittande ögon. Gorillan tar sig främst fram på knogarna men står till exempel upprätt när den bär på mat. Det är inte enbart gorillans fysiska attribut (omkring tre gånger så stor som en genomsnittlig man!) som imponerar, utan även deras sinnelag. Trots gorillornas skräckinjagande yttre är de förvånansvärt fredliga och milda varelser, som möter de mänskliga besökarna med nyfikenhet och lugn. De lever i ”trupper”, grupper, med upp till 30 individer, som leds av en ”silverrygg” – en äldre (minst tolv år) fullvuxen alfahane. Dessa hanar kallas så på grund av den silvriga rand som uppstår på ryggen när de mognar. Truppen består i övrigt av yngre hanar, äldre och yngre honor och ungar.Gorillasafari
Gorillasafari blir med stor säkerhet den absoluta toppen av din Ugandaresa. Att med egna ögon se denna varelse i sitt vilda tillstånd är svårslaget – upplevelsen räknas som en av höjdpunkterna bland alla de afrikanska resmålen. De cirka 400 st. bergsgorillorna är Bwindi-parkens kändaste invånare. Gorilla-trekking bör inte utgöra något större problem för en vuxen människa i hyfsad fysisk form, men vandringen kan ändå bli något av en utmaning. Graden av utmaning, precis som vandringens tidsåtgång, kan variera beroende på exempelvis hur nära gorillorna är vandringsleden eller om det nyligen regnat (vilket påverkar underlaget du går på). Juni, juli och augusti är de torraste månaderna; under mars, april och maj är det som blötast. Höjdskillnaden och dess eventuella effekter ska också tas med i beräkningen. I Bwindi sker gorilla-trekkingen ungefär 1400-2000 m.ö.h. (jämför med Sveriges högsta berg Kebnekaise på omkring 2100 m!). Acklimatisering till höjdskillnader påverkar våra kroppar på olika sätt, men då Uganda ligger redan högt sker en del av anpassningen direkt vid ankomst till landet. Tidigt på morgonen måste besökarna komma till leden där guiden håller en kort genomgång av vad som väntar i skogen och under vandringen. En vandringsstav kan vara en god idé – inte minst för balanshjälp vid de brantare delarna av terrängen. Tänk på att packa med dig extravatten och snabba kalorier, såsom energibarer, kakor eller kex, för att kontinuerligt fylla på vätske- och energidepåerna. Men tröttheten av vandringen, eller de eventuellt begynnande blåsorna på fötterna, kommer till 99 % säkerhet vara bortglömda när du ser din första bergsgorilla! Normalt får gruppen spendera en timme tillsammans med gorillorna. Att äta, röka eller utföra något naturligt behov är förbjudet när primaterna är närvarande. Gorillor är mottagliga för många av de mänskliga sjukdomarna och därför bör inte en sjuk person följa med på gorilla-trekkingen (tänk i så fall på att till exempel vända dig bort om du behöver nysa).Vid själva mötet med de mäktiga däggdjuren är sju meter avståndet mellan människa och primat som uppmuntras att hållas. 

Fotografering
Att lämna landet med tio dussin gorillabilder för att visa alla hemma kan kännas lockande, men det är kanske inte det mest ultimata. Såvida du inte är en seriös professionell fotograf eller en hängiven amatör är det bättre att knäppa ett par snabba bilder så tidigt som möjligt. Ge dig själv istället tid och möjlighet att ta in detta unika naturliga skådespel, där de vilda primaterna är showens stjärnor och den tropiska skogen scenens kuliss. Därtill är gorillor relativt besvärliga ”fotoobjekt”, med sina insjukna små ögon, och sitt kolsvarta skinn som har en tendens att förvanska ljuset. Den mörka miljön som de lever i gör inte heller ditt fotograferande någon särskilt stor tjänst. Ställ i förväg in högt ISO och glöm inte att ha med en plastpåse som du förvarar kameran i, om den inte är vattentät. 

Gorillorna har förvisso tagit sig ur den hårda King Kong-imagen och de är, som tidigare nämnt, fridsamma varelser, men glöm aldrig bort att det är vilda djur du har att göra med. En gorilla är avsevärt starkare än en människa – exakt hur mycket finns det i dagsläget inga vetenskapliga studier på och ”därom tvistar de lärde”. De kommer emellertid alltid att agera utifrån sina egna djuriska instinkter och sociala koder om de på något sätt skulle bli provocerade, överraskade eller skrämda. Olyckor är ovanliga, lyssna hela tiden på vad din guide säger och dennes instruktioner.

Utrustning under gorilla-trekking
Ta på dig dina rejälaste vandringsskor, samt långbyxor och långärmat som skydd mot elaka nässlor. I början av vandringen, tidigt på morgonen, kan det vara kyligt så en extra tjocktröja kan vara klokt att ha med sig. Färgerna på dina kläder spelar ingen större roll – gorillorna är vana vid människor – men då du lär smutsa ner dig är det bra att bära kläder som redan är lite medfarna. Det är alltid bra med regnkläder, oavsett säsong är solskyddsfaktor, solglasögon och en hatt/keps ett måste, likaså handskar som skyddar händerna mot nässlor. Andra bra tillägg i ryggsäcken är extravatten, energibarer, kakor, choklad eller dylikt, kikare samt kamera och kameraskydd. 

Tillbaka