Godahoppsudden

Godahoppsudden
Godahoppsudden är vid sin spets den mest sydvästliga punkten av Afrika, där den kalla Benguelaströmmen i väst och den varma Agulhasströmmen i öst flyter ihop. Detta gör att det marina naturlivet under många år har blomstrat. Här hittar ni också några av världens högsta havsklippor som sträcker sig hela 250 meter över havet och ger en magisk vy över vattnet där både valar och delfiner håller till.   

Som en av Sydatlantens mest kända uddar har Godahoppsudden varit en betydande milstolpe för sjömän under deras världsomseglingar. Det sägs också vara utanför Godahoppsudden som det ökända spökskeppet ”Den Flygande Holländaren” håller till. Med dessa världskända egenskaper anses udden vara en av Sydafrikas mest populära turistattraktioner.

Godahoppsudden ligger i Table Mountain National Park som blivit globalt uppmärksammad tack vare sin ytterst rika och unika flora och fauna. Det ska nämnas att det är få platser i världen som en sån här berusande blandning av rik biologisk mångfald och otroliga skönhet erbjuds. Området runt Godahoppsudden är hem till en uppsjö av växter, över 250 fågelarter, vattenbockar, babianer och zebror. Det finns också ett antal picknickställen, tidvattenpooler vid näst intill orörda stränder tillsammans med långa cykel- och vandringsleder.

Historia
Den första européen att nå udden var den portugisiske upptäcktsresande Bartolomeu Dias, den 12e mars 1488, och gav den namnet ”Cabo das Tormentas” (Stormarnas udde) på grund av det omväxlande vädret i området. Den blev senare omdöpt av John II av Portugal till ”Cabo da Boa Esperanca” (Godahoppsudden) då det hade uppstått svårigheter att skapa en sjöfartsled mot Indien och Australien då många var optimistiska till namnet och på hur udden skulle påverka rutten.

Landet runt udden hade varit hem åt Khoi-folket i flera tusen år när de första holländska kolonialisterna anlände år 1652. Kolonialisterna invaderade Khoi-folkets betesmarker, de dödades eller gjordes till slavar, för att senare helt förvinna från området. Holländarna gav Khoi-folket namnet ”Hottentots”, vilket hänvisar till deras högt klickande ljud de utstötte när de talade. Idag anses namnet vara nedsättande.

Segregationen har med tiden försvunnit mer och mer efter avskaffandet av apartheid. Idag är Godahoppsudden en av Sydafrikas mest populära resmål.
 

Tillbaka