Familjeresa till Tanzania

Familjeresa i Tanzania
Upplev Tanzania med hela familjen! När man planerar en resa till Tanzania med familjen är det flera saker att tänka på för att få en så bra familjeresea som möjligt! Vaccinering, program upplägg som passar barn, boende och aktiviteter som passar hela familjen. Nedan följer kort information om parker i Tanzania och övrig information som kan vara till hjälp när ni planerar er resa. Att se vilda djur ströva över savannerna är en upplevelse både barn och vuxna sent kommer att glömma.

Safari
Lekande lejonungar, badande flodhästar och elefanthjordar som marscherar över savannerna – de flesta barn älskar att se de vilda djuren på nära håll. Det finns risk att yngre barn blir uttråkade om djuren inte syns till på ett tag och då kan det vara bra att ha en distraherande leksak nära till hands.

Serengeti nationalpark är en djurrik park och risken att de yngre barnen blir uttråkade minskar därför. Lejon, elefanter, zebror, geparder och andra klassiska safaridjur trivs i parken. Faktum är att ni kan få se ”the big five” – elefant, noshörning, buffel, lejon och leopard – om ni har tur, men noshörningen är relativt sällsynt. Varje år inträffar ”den stora migrationen” när miljontalet gnuer och zebror förflyttar sig i parken på jakt efter bete och vatten. Att se dessa enorma hjordar av djur är ett minne för livet.

Ngorongoro Conservation Area är egentligen ingen nationalpark utan ett naturskyddsområde. Tack vare detta är det tillåtet för massajer att leva inom områdets gränser. Ni kan därför se massajerna valla sin boskap i området. I Ngorongoro finns Ngorongorokratern där lejon, geparder, zebror, elefanter flodhästar, noshörningar och många andra spännande djur vistas.

Tarangire nationalpark härbärgerar ett artrikt djurliv. Flest djur är det under den svenska hösten. Giraffer, impalor, bufflar, hyenor, geparder och lejon trivs i parken. I Tarangire finns det dessutom enorma hjordar av elefanter.

Lake Manyara nationalpark är en liten men underskattad park som hyser sjön Lake Manyara. I den djungelliknande terrängen kan ni se babianer, blå markattor och elefanter, medan bufflar, zebror och giraffer rör sig på grässlätterna. Vid slätterna ligger en akaciaskog där det går att se trädklättrande lejon.

Stränder
De vita sandstränderna vid Indiska oceanens turkosa vatten är paradisiskt vackra. Stränderna i sig är anledning nog att åka till den tanzaniska kusten. Lägg till de många aktiviteter som flera ställen erbjuder och stränderna är praktiskt taget ett måste. Vattensporter och snorkling beror givetvis på barnens ålder men hotellen – särskilt på ön Zanzibar – är ofta barnvänliga. Runt om på Zanzibars ligger fantastiska stränder. Njut av härliga dagar vid Bwejuustranden, den kilometerlånga sandstranden smyckas av palmer och det turkosa vattnet inbjuder till bad.

Kultur
Att resa med barn kan leda till häftiga kulturella möten. Barn saknar de språkliga och kulturella barriärer som många vuxna bär på. De kan därför helt ogenerat stega fram till ett tanzaniskt barn och börja leka. Att de inte talar samma språk är inget problem. Om ni är öppna och lyhörda kan barnens möten med andra barn, leda till intressanta möten med tanzaniska barns föräldrar. Dessa möten kan ge insikter och en kulturell förståelse som guideböckerna aldrig kan beskriva.

Viktigt att tänka på
För att få er resa till Tanzania att bli en upplevelse för hela familjen, kan det vara klokt att låta skräddarsy en barnvänlig resa. Det kan handla om att välja barnvänliga hotell och stränder, men också om att ta in på lodger och camper som tar emot barn. Vissa lodger och camper i Tanzania har infört åldersgränser. Anledningen varierar: några vill hålla en låg ljudnivå på området, andra anser att lodgen eller campens läge är för riskabelt för att barn ska kunna röra sig i området. Att skräddarsy resan kan låta dyrt, men det behöver faktiskt inte vara så farligt. Därtill bör ni givetvis rådfråga läkare om vilka försiktighetsåtgärder ni ska vidta inför resan. Tanzania är trots allt ett malariadrabbat land.

Tillbaka