Durban

Durban
Med varmt väder året runt erbjuder Durban en välkomnande och avslappnad atmosfär, som skapar Sydafrikas egna 'lekplats', där besökare uppmuntras att få ut det mesta av sin vistelse genom åtskilliga aktiviteter. Durban är känd som 'Surf City', med magnifika surfstränder som sträcker sig längs med stadens kust från Durbans hamn i söder, till den exklusiva förorten Umhlanga i norr. Staden är förhållandevis gammal och erbjuder såväl kulturella stadsturer, besök på museer, konstgallerier och teatrar, som kvällsbesök på jazz- och nattklubbar, krogbesök, naturvandringar, sportaktiviteter och mycket mer.

Historia
Man vet inte så mycket om de ursprungliga invånarna i området kring Durban, då det inte finns någon dokumenterad historia innan den blev ”funnen” av den portugisiske sjöfararen Vasco da Gama, 1497. Da Gama kallade bukten för 'Natal', vilket är det portugisiska ordet för Juldagen, då han landsteg just denna dag. Det hände inte så mycket i Durban fram till 1823, när den brittiska löjtnanten F.G. Farewell anlände från kapkolonin med sitt efterfölje för att skapa nya bosättningar. Farewell hade bland annat med sig äventyraren Henry Fynn som blev känd för att ha hjälpt Shaka, kungen av zulufolket att läka från en krigsskada. Som tack fick Fynn en fyra mil lång kuststräcka. År 1835 bestämdes det att det skulle byggas en huvudstad med namnet 'Durban' efter Guvenören i Kap, Sir Benjamin D’Urban.

Voortrekkers som hade rest österut från Kap, etablerade republiken Natalia, 1838, och gjorde staden Pietermaritzburg till huvudstad. De hade sedan länge varit i konflikt med zulufolket och de brittiska kolonialisterna när de till slut blev tvingade att acceptera det brittiska styret, 1844.

Sockerindustrin etablerades i Durban med Storbritannien som importerade kontraktsanställda arbetare från Indien att arbeta på fälten. Detta är en bidragande faktor till att Durban numer har ett stort indiskt inflytande. 

Tillbaka