Dar es Salaam

Dar es Salaam
Dar es Salaam är landets största stad och uppfattas av många som landets huvudstad i själva verket är det Dodoma som är Tanzanias officiella huvudstad. Dodoma ligger i centrala delarna av Tanzania, staden är ganska okänd och besöks sällan. I folkmun kallas Dar es Salaam för Dar. För många safariresenärer är Dar es Salaam en stad som man inte ser så mycket av. I de flesta fall så flyger man hem via Dar es salaam efter avslutad safari och efter några lugna dagar med sol och bad på Zanzibar. Men för de safariprogram som fokuserar på de södra delarna av Tanzania blir Dar es Salaam i stället startpunkten för safariresan i Tanzania. Det är också möjligt att spendera sin solsemsester i utkanten av staden om man önskar det.

I Dar es Salaam finns flera trevliga hotell som ger möjlighet till en härlig start på er safariresa i Tanzania. För den som reser på safari i Tanzania och besöker Dar es Salaam bör man inte förvänta sig en fin och vacker stad. Stadsbilden och byggnaderna har vuxit fram utan någon tydlig planering och staden upplevs ganska fattig och smutsig. Trots detta så kan en dag eller två i Dar es Salaam vara givande och intressanta. I stadskärnan är det mycket trafik och längs med gatorna finns små butiker som på swahili heter duka där säljs allt från läsk till kläder, parfymer och färgglada tygstycken som också kallas kanga. Under en safariresa i Tanzania kommer ni se att kanga är ett av de mest populära klädesplaggen. Även internationella designers har börjat plocka upp det färgrika och glada mönster som är typiskt för kangas.

Utflykter  i Dar es Salaam
För den som vill spendera lite tid i Dar es Salaam finns trevliga aktiviteter och upplevelser även om staden i sig inte är något att hurra över. Den som vill ta del utav stadens historia kan besöka The National Museum and House of Culture. I museet finns mycket att se, kulturella etnografiska samlingar, föremål och historier som skildrar landets frihetskamp, samt skildringar från tiden då Tanzanias kust var en stormakt inom slavhandel och berättelser från kolonialtiden. På The Village Museum kan man uppleva och möta Tanzanias olika stammar och kulturer genom traditionella danser och musik. Man kan också besöka St. Joseph’s Cathedral, White Father’s Mission House, Lutheran Church om man vill besöka en katedral i Dar es Salaam. Nyumba ya Sanaa som betyder konstens hus på swahili, är ett ställe att besöka för de konstintresserade. Där erbjuds inte bara hantverkskonst utan även musik och dans.

I stadens hjärta står the Askari Monument, askari betyder soldat på swahili. Monument föreställer de fallna krigarna som slogs i första världskriget för Storbritannien mot Tysklands trupper under Paul von Lettow-Vorbeck’s befäl. En spännande utflykt för safariresenären som befinner sig i Dar es Salaam är ett besök på Kivukoni Fish Market vid hamnen, en handelsplats för lokalbefolkningen i staden. 

Tillbaka