Central Kalahari Game Reserve

Central Kalahari Game Reserve
Afrikas näst största Game Reserve går under namnet Central Kalahari Game Reserve och täcker en elftedel av Botswanas yta. Området är hem till flera av Afrikas mest kända däggdjursarter och är känd för sin mångfald och unika natur. Central Kalahari Game Reserve är en omfattande nationalpark belägen i Kalahariöknen. Här måste djuren anpassa sig för att överleva. I parken finns endast ett fåtal camper några av dem är Kalahari Plains Camp och Tau Pan Camp, Kalahari Arms Hotel och Deception Valley Lodge. När ni åker på i safari Central Kalahari Game Reserve får ni unika upplevelser bortom de klassiska turiststråken, parkens enorma yta ger en känsla av oändlighet. Naturen och djurlivet skapar möjlighet till fantastisk safari i Botswana. Det är sällan ni stöter på andra safaribilar under en game drive. Central Kalahari Game Reserve besöks av relativt få besökare i förhållande till ytan.

Djur och natur
Stora delar av parken är platt och täckt med gräs, buskar, floder och större träd. Skogspartierna består främst utav Silver teminalia, Kalahari akacia och Kalahari apple leaf. Mellan trädpartierna stäcker sig stora grässmarker, grunda fossila floddalar och enstaka sanddyner. I Central Kalahari Game Reserve lever bland annat, giraffer, noshörningar, geparder, hyenor, elefanter, vildhundar, leoparder, bufflar, lejon och olika typer av antiloper. I parken lever också ett stort antal mindre däggdjur så som ekorrar, rävar, vildkaniner och ett stort antal fågelarter. Under och efter sommarregn grönskar norra reservatets gräsfält mer än någonsin och lockar till sig mängder med djur, på jakt efter det bästa betet. Under dessa månader brukar området vara fullt av stora hjordar av gnuer, giraffer, springbockar, elands och koantiloper, vilket i sin tur lockar till sig rovdjur. Under de torrare månaderna är det ont om djur, då de söker efter vatten och bete i andra områden. Reservatets orörda vildmark är nog för fantastiska upplevelser. Andra populära områden är The Nothern Deception Valley som är utav parkens mest uppskattade platser med fantastisk safari och orörd natur.

Historia
Urpsrungligen bodde San-folket i området och länge har Botswanas regering försökt flytta på dem för att reservatet endast skulle vara till för djur. 2006 beslutade Botswana att detta var olagligt och diskriminerande, och menade att folket återigen skulle få tillgång till reservatet - deras hem. Dock kan San-folket inte längre leva i Central Kalahari Game Reserve pga ett rikstäckande jaktförbud som kom 2015, vilket gjorde att de inte kunde utöva sin traditionella livsstil. Parken öppnades 1961. 2008 drabbades parken av en stor eldsvåda som brände upp 80 procent av området och ingen vet ännu vad som var orsaken till elden. 

Tillbaka