Bwindi Impenetrable National Park

Bwindi Impenetrable National Park
Bwindi Impenetrable National Park ligger i Ugandas sydvästra del, vid kanten av Rift Valley och är mest känd för sin gorillasafari. De dimmtäckta sluttningarna är maskerade med en av Ugandas äldsta och mest omväxlande biologiska regnskogar, vilken forskare menar är över 25 000 år gammal regnskogen innehåller nära 400 växtarter. Den ogenomträngliga skogen är mest känd för att vara hem åt omkring 340 bergsgorillor – vilket är nästan hälften av världens population, tillsammans med ett antal spårade gorillagrupper. Detta gör att Bwindi är känt för ett av världens bästa områden för gorillasafari.

Grannstäderna Buhoma och Nkuringo har båda två en imponerande uppsättning av såväl lyxiga lodger, lantliga bostäder och campingplatser. Här har du stor möjlighet att få upptäcka och uppleva Bakigafolkets och Batwa-pygméernas kulturer, genom föreställningar, workshops och lokala rundvandringar.

Djurliv i Bwindi Impenetrable National Park
Utöver bergsgorillorna så finns det minst 120 andra däggdjursarter i området, vilket gör Bwindi till den nationalpark med näst störst utbud av däggdjur, efter Queen Elizabeth National Park. Det är en stor bidragande faktor till att din safari i Uganda blir en oförglömlig upplevelse. De elva primatarter som går att se här inkluderar även colobus, svartmössmarkattan, babianer och chimpanser. Det finns också skogselefanter och ett antal olika antiloparter. Av Bwindis 200 fjärilsarter, är 42 av dem begränsade till området runt Albertine Rift.

Fågelliv i Bwindi Impenetrable National Park
Bwindi erbjuder ett av Afrikas bästa fågelskådningsområden, och är ett måste för dig som är intresserad av Ornitologi. Det finns omkring 350 fågelarter, med 23 stycken som är endemiska för området, och 14 stycken som inte finns någon annanstans i Uganda. Globalt utrotningshotade arter som Grauers brednäbb och Shelleys bergastrild hittar du också här. Några andra fåglar du kan hitta här är bl.a. rostbukig frankolin, svartnäbbad turako, afrikansk brednäbb, bergbiätare, gulryggig dvärgbarbett, kungssolfågel och mångfärgad busktörnskata.

Historia 
År 1932 blev två av parkens delar utmärkta till “Crown Forest Reserves”. Det norra området fick benämingen ”Kayonza Crown Forest Reserve”, och det södra “Kasatora Crown Forest Reserve”. Reservaten hade då en gemensam yta på 207 km2. Tio år senare slogs reservaten ihop och skapade tillsammans ett område som fick namnet Impenetrable Central Crown Forest. Det nya skyddade området hade nu en total yta på 298 km2, och fick beskydd från Ugandas skogs- och reservatförvaltning.

År 1964, blev reservatet utnämnt till djurreservat, med syfte att förse bergsgorillorna med extra skydd. Reservatet fick då det nya namnet Impenetrable Central Forest Reserve. Två år senare fick reservatet påökning av två andra näriggande reservat, vilket utökade parkens yta till hela 321 km2. Impenetrable Central Forest Reserve tillsammans med Mgahinga Gorilla Reserve och Rwenzori Mountains Reserve blev år 1991 utsedd till nationalpark med den nya benämningen Bwindi Impenetrable National Park. Den täckte en yta på hela 330,8 km2. Nationalparken fick till uppgift att bevara och beskydda ett stort antal djurarter, däribland den nämnvärda bergsgorillan. Gorillaspårning blev en populär turistaktivitet i början av 1990-talet, vilket gjorde parken till den perfekta destinationen för safari i Uganda. 

Tillbaka