Arusha National Park

Arusha
Arusha ligger nära den Kenyanska gränsen och vid foten av berget Meru, staden ligger dryga 1500 meter över havet. Arusha brukar ofta startpunkten vara för en safariresa i Tanzania. Sedan mitten av 70-talet har staden vuxit mycket, från att vara den nionde största staden till att bli den näst största staden i Tanzania. Det är rimligt att anta att staden utvecklats i takt med att Arusha har dragit till sig fler och fler turister. Förutom turistshopping finns det inte mycket en turist kan spendera tid på i Arusha. Bara 45 minuters resa från Arusha ligger nationalparken Arusha National Park som är den mest lättillgängliga nationalparken i norra Tanzania.

Arusha National Park
Arusha National Park blir ofta förbisedd av turister som istället fokuserar på de mer kända sevärdheterna av Ngorongorokratern och Serengeti. Men för den som önskar erbjuder Arusha National Park fantastiska vandringar vid foten av berget Meru och kanotfärder på Momela sjöarna. Mt Meru ligger i parkens västra del och är en sovande vulkan bergets högsta topp mäts till 4 566 m ö h. I Arusha National Park finns det möjlighet till vandringsafari. Tillsammans med en beväpnad guide får man möjligheten att uppleva vildmarken till fots, för att därefter stanna till på ett av parkens vackra picknickställen. Man kan även upptäcka parken med safaribil, tillsammans med sin safariguide söka efter de vilda djuren. En annan aktivitet i parken och som inte finns i andra parker i Tanzania är kanotsafari, där man får möjlighet att utforska Momela sjöarna.

Flora och Fauna Arusha National Park
Parkens yta är endast 137 kvadratkilometer men parken innehåller ändå en mångfald av djur och vacker natur. Vid klart väder får man bra utsikter på berget Meru, som är Afrikas femte största berg, från parken kan man i klart väder även se Kilimanjaro. I parken finns det tre stora områden; Ngurdoto Crater som är omringat av skog, Momela sjöarna och berget Meru som med grönskande skog och klippor. De tre områdena ligger på olika höjder vilket gör att miljön och terrängen skiljer sig åt och att parken har en variation av växter och natur.

Djurliv Arusha National Park
Trots den något mindre ytan har Arusha National Park ett varierat djurliv. Inom parkens tre områden finns det många olika typer av däggdjur. Förutom några av de safaridjuren kan man i Arusha National Park se röd dykare, svartvit guereza och den blyga buskbocken håller sig till de skogsklädda delarna av parken. Mount Meru området är särskilt vackert och varierande, här kan man upptäcka både leoparder och hyenor. 

Fågelarter i Arusha National Park
I Arusha National Park har drygt 400 olika fågelarter observerats. Vissa utav dem är lever bara i parken mellan oktober och april medan andra lever i parken permanent. Momela sjöarna är parkens bästa fågelskådnings område, bland annat flamingos kan ses där. Parkens rovfåglar gömmer sig i skogarna vid berget Meru. Några av de fågelarter som finns i Arusha National Park är; afrikansk ibisstork, struts, krontrana, helig ibis, kohäger, svarthyad häger, sporrgås, nilgås, sadelnäbbstork, afrikansk skedstork, Hartlaubs turako, större & mindre flamingo, styltlöpare, rödnäbbad, kapand, afrikansk jakana, spåvråk, krikhavsörn, rödnäbbad oxhackare, vitpannad biätare, ronssolfågel, gråhuvad busktörnskata & paradisflugsnappare. 

Bestiga Mt Meru
För den som är intresserad att bestiga Mt Meru är det fullt möjligt, vi arrangerar privata betignigar på berget. Våra bestigningar av Mt Meru leds av en privat huvudguide med ett team av kock och bärare. Vanligtvis bestiger man Meru på 3 dagar och två nätter. 

Kilimanjaro International Airport (KIA)
Flygplatsen ligger 40km öster om staden Arusha. Flygplatsen används för internationella flyg från Kenya, Nairobi och Europa, likaväl som regionala safariresor inom Tanzania. 

Tillbaka