Aktiviteter i Kapstaden

Table Mountain
Vid ett besök i Kapstaden är en utflykt till Table Mountain ett måste. 2012 utsågs Table Mountain till ett av världens sju naturliga underverk. Berget är känt för sin fantastiska flora med flertalet endemiska växter som återfinns i ekosystemet kring Table Mountain. Från platån på över 1000 meters höjd får ni en fantastisk vy över Kapstaden, Atlanten, Robben Island och Lions head. I flertalet av våra program ingår biljetter till linbanan som tar er upp för berget. Dessa biljetter kan ni använda under valfri dag och tid, för dig som önskar en fysisk utmaning kan vi också rekommendera en vandring upp till toppen vilket tar ca 3 timmar. Det finns ett antal vandringsleder, alla med olika svårighetsgrader. Vad kan vara bättre än att njuta av en magisk solnedgång från toppen av Table Mountain. Helt klart en av höjdpunkterna på besöket i Kapstaden.

Godahoppsudden
Godahoppsudden är ett av Afrikas mest kända landmärken. Fortfarande lever missförståndet att udden är Afrikas sydligaste punkt, vilket inte stämmer utan den heter Agulhas och ligger ca 20 mil från Kapstaden. Däremot bjuder Godahoppsudden på en mäktig flora och fauna samt marint liv då strömmar från både Indiska Oceanen och Atlanten möts här. Vid Godahoppsudden rekommenderar vi att ni vandrar runt på någon av de fantastiska vandringslederna. Den mäktiga naturen bjuder även på ett rikt växt och djurliv, här finns möjlighet att få se zebror, antiloper, sköldpaddor och babianer. Dessutom är det inte helt ovanligt att få en skymt av delfiner, valar och vid sällsynta tillfällen späckhuggare. Förutom den mytomspunna fyren är också pingvinerna på Boulder Beach ett måste på utflykt till Godahoppsudden.

Robben Island
När ni befinner er i Kapstaden är ett besök på Robben Island ett måste för dig som är intresserad av historia. Robben Island är ett viktigt minnesmärke för Kapstaden och har spelat en viktig roll genom historien. Robben Island är med på UNESCO: s världsarvslista. Sydafrikas första demokratiskt valda president - Nelson Mandela - tillbringade 18 år av sina 27 år i fängelse på Robben Island. Men redan på 1600 - och 1700-talet användes ön av holländarna som fängelse för politiska fångar. Vid ett besök på Robben Island får ni ta del av otaliga historier från ön, den ena mer spännande än den andra. Utöver att den historiska roll som Robben Island har axlat och axlar, verkar Robben Island som ett viktigt naturskyddsområde. Ön är ett komplext ekosystem och ett otroligt vackert naturskyddsområde. Öns ekosystem inkluderar fågelliv, natur, däggdjur, marinadjur, geologi och kulturskydd. Ön är en säker fristad för över 130 fågelarter inklusive några hotade arter. Många fågelarter häckar på ön vilket gör öns roll som naturskyddsområde extra viktig. Även för växter och blommor blir ön en fristad och av de blommor som är typiska för västkusten förekommer också på. Dessutom lever många olika däggdjur på ön däribland, Springbock, Stenantilop, Elandantilop, Strutsar, ödlor och tre arter av sköldpaddor. Under båtturen från fastlandet till ön finns möjlighet att se både delfiner och valar.

Utflykt till vindistriktet
Vindistriktet ligger bara en kort bilresa från Kapstaden. Efter endast 30 minuters bilresa från centrala delar av Kapstaden når ni början av vindistriktet och efter ytterliggare 30 minunter når ni staden Franschhoek som i hjärtat av vindistriktet. Här njuter ni av ett vackert  landskap, fantastiska mat och goda viner. I flera av våra program erbjuder vi två nätter i Vindistriktet, men det är också fullt möjligt att endast åka hit på en dagsutflykt med vinprovning och lunch. Vi kan också rekommendera vintåget som tar er fram mellan vingårdarna som en hop on, hop off bus. Med vintåget får ni en möjlighet att besöka flera olika gårdar samt få uppleva dess vackra omgivning. Sydafrika har en stolt vintradition och dess viner räknas som några av de bästa från den ”nya” världen. 

Walk to freedom
Apartheid är något som alla har hört talas om, men kanske inte riktigt förstått innebörden av. Under årtionden drevs sydafrikas politiska system av apartheid, vilket innebär att man gjorde skillnad på människor beroende på hudfärg och ursprung. Under en guidad tur till någon av Kapstaden kåkstäder får ni en inblick och förståelse i hur Apartheid-tiden påverkar landet än idag. Våra partners i Sydafrika erbjuder guidade turer med lokala guider som har stor insikt om hur livet i kåkstäderna är och kring dess historia. Walk to freedom är en fantastisk upplevelse som ger många insikter och perspektiv för alla som har ett öppet sinne, under timmarna i kåkstaden möts man av trevliga lokalbor som gärna delar med sig av sina historier.Hajdykning 
Längs med sydafrikas kust finns det flera platser som erbjuder hajdykning, vi erbjuder denna utflykten från den mest populära hamnen i Gansbai, ca två timmar från Kapstaden. Det är en spännande och häftig upplevelse att dyka i bur. När buren släppts ner tar ni på er dykutrustningen. Därefter har ni möjlighet att möta Vithajen, havets konung och härskare! Njut av härliga upplevelser i buren det är en speciell känsla att för en liten stund bli en del av havet. Det finns ingen garanti för att man få se vithaj. Det är möjligt att dyka året runt, men bäst sikt i vattnet är det om man dykter mellan mars och september.

Valsafari 
Sydafrika är kanske framförallt känt för safari och the Big five även om det marina djurlivet är lika imponerande! Varje år passerar flera olika valarter utanför Kapstaden, många förflyttar sig mellan Atlanten och Indiska Oceanen. Rätvalen Vandrar årligen från Antarktis till kustområden kring Kapstaden. Vanligtvis kommer valarna i början av juni och stannar ofta till slutet av november. Ett av huvudmålen för valarna är att de kalvar under sin resa. Hermanus är huvudstaden när det kommer till valsafari, vid rätt säsong går det att se valar från land. Även om valsafari med båt är att rekommendera för bästa upplevelse. Det är också möjligt att åka på valsafari som den dagsutflykt från Kapstaden. Boulders Beach
Boulders Beach är av många ansedd som en av Kapstadens vackraste stränder. Det som gör stranden unik är däremot inte dess slående natur utan att man här delar stranden med åsnepingvinerna. Första gången ett pingvinpar gick i land på stranden tror man var 1982 och idag finns det ca 3000 pingviner här. Boulders Beach är en häftig upplevelse för alla och reser man med barn är det en av höjdpunkterna av äventyret i Kapstaden.

Kite surfing
Kapstaden erbjuder fantastisk Kite surfing. Detta tack vare den starka vinden och de stora vågorna. Många ser Kapstaden som den ultimata destinationen för Kite surfing. Kring Kapstaden erbjuds över 30 fantastiska kite områden. Den bästa säsongen för Kiting är mellan november och mars detta på grund av den starka vinden, även vädret är varmt och behagligt under denna period. Vad som också gör Kapstaden och dess omgivning till en bra kitedestination är att det finns en stor variation av svårighetsgrad, oavsett om du är nybörjare eller proffs. De mest kända Kiteställerna är: Bloubergs Beach, Langebaan, Lagoon Beach, Big Bay & Muizenberg. 

Kirstenbosch botaniska trädgård
Kirstenbosch botaniska trädgård är ca fem kvadratkilometer stor och ligger vid Taffelbergets sluttning. Trädgården är känd som en av världen sju vackraste och den vackraste i Afrika. Här kan ni vandra runt själva eller få en guidad tur. På sommaren arrangeras ofta gratis konserter i trädgården, där man kan sitta i gräset och njuta av lokal eller internationell musik samtidigt som man har med sig picknick och kanske en flaska vin.

Oranjezicht City Farm – Market
Oranjezicht City Farm Market är öppen varje lördag mellan klockan 8-16 och är belägen i Granger Bay, ett stenkast från V&A Waterfront. Här hittar ni färska grönsaker, charkuterier, bakverk och inredningsartiklar. På marknaden serveras även varm mat. Ni kan antingen förtära frukost eller lunch här, vilket rekommenderas varmt. För dig som är intresserade av odling så är det också möjligt att på vardagarna besöka Oranjezicht City Farm som ligger vackert beläget i Taffelbergets sluttning. Two Oceans Aquarium  
Two Oceans Aquarium är en perfekt aktivitet i Kapstaden under en regnig dag eller när solen är alldeles för stark. Two Oceans Aquarium är beläget centralt i anslutning till V&A Waterfront. Här kan ni strosa omkring själva eller tillsammans med guide och möta det marina livet från två av världshaven, Atlanten och Indiska Oceanen. Aktivitet passar perfekt för er som reser med barn.

 

Tillbaka