Addo Elephant National Park

Addo Elephant National Park
Vid den östra delen av Sydafrikas kust, bara en timmes bilfärd från Port Elizabeth och bredvid den välkända Garden Route ligger den vidsträckta Addo Elephant National Park. Addo Elephant National Park är Sydafrikas tredje största naturskyddsområde och erbjuder en otrolig biologisk mångfald. De afrikanska elefanterna i området är en stor bidragande faktor till att parken har blivit så populär. De finns i stora antal här och är generellt avslappnade runt fordon, vilket gör platsen till en av de bästa platserna för safari i Sydafrika.

I parken kan ni också se ”Big Five”, dock är de väldigt spridda i området, vilket gör att chansen att få se dem mindre. Andra nämnbara arter i parken är spetsnoshörning, den endemiska flyglösa dyngbaggen och hjordar av afrikansk buffel. Alldeles nyligen expanderade parken till att bli den enda parken i världen som gör anspråk på Afrikas ”Big Seven”, vilket innefattar elefant, noshörning, lejon, buffel, leopard, rätval och vithaj.

Historia
Under 1800-talet blev elefantpopulationen (som tidigare varit i överflöd), nästan helt utplånade av jägare. När europeiska bönder började kolonisera Sydafrika påbörjades en kamp mellan människor och djur över mat- och vattenresurser. Elefanterna stod då på den förlorande sida, vilket de tyvärr ofta gör.

Efter en lång tid av jakt återstod bara 11 elefanter i området när parken öppnade 1931. Elefanterna var långt ifrån vänliga mot sina mänskliga motståndare och visade allt annat än förlåtelse mot dem. I ett försök att hindra elefanterna från att förstöra folks grödor och för att få turismen i området att växa, bestämde man sig för att förse elefanterna med apelsiner vid det som idag är vattenhålet vid Addo’s huvudcamp. Så småningom upphörde detta och idag är det förbjudet för turister att mata elefanterna med citrusfrukter. Gradvis har elefantpopulationen expanderat och idag är Addo hem till över 600 elefanter.

Tillbaka