Aberdare National Park

Aberdare National Park
De karaktäristiska dragen för Aberdare National Park är de vackra vyerna, vattenfall, dess branta skogsraviner och öppna hedlandskap. Utsikten från Aberdares höglandskap är otroligt vackra att kallas kallades tidigare för ”guds hem” av lokalbefolkningen. Parken är en fristad för elefanter, lejon, trubbnoshörningar, leoparder, servalkatter, fläckiga hyenor, anubisbabianer, colobus-apor och bufflar, och med mängder av andra djur.

Nationalparken täcker delar av det kenyanska höglandet. Till skillnad från annan safari i Kenya så får ni se landet från ett helt annat perspektiv. Safariturerna här är mer utmanande och gör att möten med oväntade överraskningar inte är ovanliga. Hälften av upplevelsen här kommer från ovetskapen om att det när som helst kan storma ut elefanter och bufflar ut ur parkens täta vegetation. Bland det säregna ekosystemet finns många spektakulära saker att se, här har bl.a. lejon anpassat sig och ses ofta klättra i träd, vilket de vanligtvis inte gör.

Den tjocka regnskogen går över till bambuskog och alpina miljöer ju längre upp på parkens berstoppar ni kommer. Har ni turen med er så kanske ni får se en skymt av Kenyas mest sällsynta antilop, bongo antilopen.

Historia
Att få uppleva Aberdare National Park är verkligen något utöver det vanliga. Den erbjuder inte bara fantastisk safari i Kenya, utan också besök till historiska platser. Det kanske mest kända historiska ögonblicket var när prinsessan Elizabeth, som då bodde på Treetops Lodge, fick reda på att hon hade blivit drottning efter att hennes far hade gått bort. Efter incidenten blev Treetops Lodge en känd turistdestination för de som både ville på safari i Kenya och samtidigt få en historisk touch på resan. År 1884 namngav den skotska upptäcksresande Joseph Thomson bergskedjan efter den dåvarande ’President of the Royal Geographical Society’, Lord Aberdare. Parken som grundades 1950 hade som mål att skydda och bevara Aberdarebergen och det kringvarande naturlivet.

2009 tog man nya tag för att förbättra förhållanderna för både människorna utanför och djuren innanför parken genom att sätta upp ett 400 km långt stängsel runt hela reservatet. Effekten av detta kan redan ses. De öppna markerna som tidigare varit obevuxna, har skogen börjat ta tillbaka, och tillvaron för både människorna med sina jordbruk utanför stängslet och djuren innanför har blivit tryggare.      

Tillbaka