Det bästa av Etiopien & Zanzibar

Etiopien bär på en rik och färgstark historia som sträcker sig tillbaka till urminnes tider. Under denna resa får ni känna och uppleva historiens vingslag. Resan går genom etiopiens vackra landsbygd. Ni besöker kloster i Behir Dar, slotten i Gondar och stenkyrkorna i Lalibela. Efter händelserika dagar i Etiopien flyger ni vidare till Zanzibar, där ni avslutar resan med sol och bad vid Indiska oceanen.
 

Kontakta oss för mer information om denna resa
 • Dag 1:

  Utresa

  Under kvällen flyger ni mot Etiopien. 

 • Dag 2:

  Ankomst Etiopien

  När ni landar i Addis Abeba blir ni varmt välkomnade av vår lokala representant. När väskorna är packade i bilen påbörjas er resa mot Nilens källor och Kuriftu Resort, väl framme bor ni med magisk utsikt över Tanasjön. 
  Boende: Kuriftu Resort
  Måltider: Lunch & Middag

 • Dag 3:

  Lake Tana

  Ni vaknar upp till vacker utsikt över Tanasjön, på morgonen ligger sjön ofta helt stilla. Tanasjön och dess öar bär på en lång och rik historia, bland annat har munkar byggt kloster på öarna och levt sina liv där. Efter en god frukost på lodgen börjar dagens äventyr. Ni besöker ett av områdets äldsta kloster som byggdes redan på 1400-talet. Det är en häftig upplevelse att kasstas tillbaka 100 - tals år i tiden. De flesta klostren i området är för munkar men både män och kvinnor är välkomna på besök. Här får ni se etiopiska konstskatter, heliga anteckningsböcker och gåvor från tidigare kejsare.
  Boende: Kuriftu Resort
  Måltider: Frukost, Lunch & Middag

 • Dag 4:

  Lake tana - Gondar

  Efter frukost går resan vidare till Gondar. Vägen är asfalterad och går via den östra sidan av Tanasjön. Det är en härlig resa som går genom den etiopiska landsbygden. Halvvägs genom resan passar ni det välkända landmärket "Guds finger", en klippa som reser sig som ett finger rakt ut marken. Nu börjar även landskapet förändras och ni kör upp i ett bergsområde. Ni ankommer till Gondar lagom till lunch och äter Etiopiens nationalrätt, Injera på restaurangen The Four Sisters. Därefter besöker ni kejsaren Fasilidas slott med sagolik arkitektur. Det var under kejsaren Fasilidas (1632 - 1667) som Gondar blev huvudstad. Landets största bosättning fanns i detta område och staden var ett administrativt, handels-, religiöst och kulturellt centrum. Staden var också välkänd för sina skickliga hantverkare. Byggnaderna i staden hjälpte till att lyfta stadens storhet. Gondar förblev viktig tills kejsaren Tewadros II i mitten av 1800-talet flyttade sin regeringsplats västerut till Debre Tabor och Mekdela. Gondar föll och plundras av sudanesiska muslimer. Många byggnader förstördes även av brittisk bombning 1941 under den etiopiska befrielsekampen. Trots detta har Gondars berömda slott överlevt och är idag några av Etiopiens mest fascinerande byggnader. Vilka även är upptagna på UNESCO: s världsarvslista. Efter besöket i slottet åker ni till ert för avkoppling och middag.
  Boende: Goha Hotel
  Måltider: Frukost, Lunch & Middag

   

 • Dag 5:

  Gondar - Simen National Park - Gondar

  Efter frukost åker ni till Simen National Park mest känd för sina speciella babianer som bor på bergs-platåerna i Simien National Park. Gelada-babianer är så kallade endemiska, det vill säga att de endast lever här i Simien. Det finns också två andra arter som är endemiska i Simien National Park; Etiopisk varg och walia ibex, som är en etiopisk stenbock och är en art i släktet getter. Idag väntar en fantastisk vandring på bergsplatån som ligger på ca. 3 300 m.ö.h. ni äter picknick-lunch längs med vandringen och har chansen att få se gelada-babianen på nära håll. På eftermiddagen går resan tillbaka till Gondar för avkoppling och middag på hotellet.
  Boende: Goha Hotel
  Måltider: Frukost, Lunch & Middag

 • Dag 6:

  Gondar - Lalibela

  Efter en tidig frukost körs ni till Gondars flygplats för att flyga till Lalibela. När ni landar möts ni upp och fortsätter dagens äventyr. Vid foten av Abune Yosef berget  4200 m ö h är det inte så lätt att upptäcka staden och dessa speciella bergskyrkor. Innan ni besöker bergskyrkorna väntar god lunch på restaurang Ben Ababa som är byggd på en klippa med fantastisk utsikt. Lalibela fick sitt namn efter kung Lalibela (1181 - 1221). Legenden om kung Lalibela och hans mystiska liv och bergskyrkornas historia väcks till liv av skickliga guider när ni går runt i kyrkorna med prästerna. Lalibela är en av Etiopiens heligaste städer som årligen besöks av tusentals pilgrimer. Det finns totalt 11 stenkyrkor, de anses vara världens 8 underverk och finns på UNESCO: s världsarvslista. För många troende är en pilgrimsfärd här ett mål som bör uppnås i livet. Efter besök i bergskyrkorna körs ni till ert  Hotell som ligger på en klippa på 2800 meters höjd, precis utanför Lalibela. Njut av en fantastisk utsikt över dalen och bergen som omger Lalibela. 
  Boende: Mountain View Hotel
  Måltider: Frukost, Lunch & Middag

 • Dag 7:

  Lalibela - Addis Ababa

  Ni äter frukost på hotellet och flyger sedan tillbaka till Addis Ababa, när ni landar möts ni upp och körs till ert hotell i Addis Abeba. Efter att ni checkat in på ert hotel väntar dagens äventyr. Idag är fokus på Etiopisk mat, något som landet också är känt för världen över. Närmare bestämt landets nationalrätt injera. Under dagens "matvandring" tas ni till flera restauranger, er guide berättar matens roll i landets historia och kultur. Ni får smaka och se hur maten lagas. Ni gör även ett stopp vid Shola Market, en marknad fylld av textilier, kryddor, kaffe, korgar, keramik, levande kycklingar och mycket mer, samt besök i Nationalmuseet, St. George Church och Entoto Mountain.
  Boende: Golden Tulip Hotel
  Måltider: Frukost, Lunch & Middag
   

 • Dag 8:

  Addis Ababa - Zanzibar

  Efter frukost på hotellet körs ni till flygplatsen för att därifrån flyga till Zanzibar. Väl framme välkomnas ni och körs till ert hotell.
  Boende: Michamvi Sunset Bay 
  Måltider: Frukost & Middag

  Önskar ni att se våra andra favorit hotell på Zanzibar? Klicka här.

 • Dag 9-13:

  Zanzibar

  På Zanzibar bor ni på härliga Michamvi Sunset Bay, ett litet familjeägt hotell på Zanzibars östkust med endast 20 rum. Här är rummen smakfullt renoverade och stora nog att rymma två extra sängar. Hotellet omges av en grönskande tropisk trädgård och ett trevligt poolområde. Varje kväll bjuds ni på en trevlig middag som dukas upp på olika platser runt boendet. Njut av att bo direkt vid Indiska Oceanens lugn och dess milslånga strand som passar perfekt till promenader i solnedgången. I anslutning till hotellet finns möjlighet till många olika utflykter bland annat kryddsafari, djuphavsfiske, besök i historiska Stone Town, eller varför inte bara njuta av Indiska oceanen och hotellets härliga omgivning.
  Boende: Michamvi Sunset Bay
  Måltider: Frukost & Middag

  Önskar ni att se förslag till aktiviteter på Zanzibar? Klicka här.

 • Dag 14:

  Hemresa

  Njut av er sista dag på Zanzibar, ni körs till flygplatsen i god tid före avresa.
  Måltider: Frukost

 • Dag 15:

  Ankomst Sverige

  Efter ett härligt äventyr i Etiopien landar ni i Sverige. 

Skicka förfrågan

  

Vad vill ni uppleva? ER drömresa till Afrika börjar här! Välj den resa som ni är intresserade av, därefter ber vi er att fylla i samtliga uppgifter nedan. Beskriv gärna de önskemål som ni har för er resa, utifrån detta tar vi fram ett programförslag skräddarsytt för er!

Vad vill ni uppleva? ER drömresa till Afrika börjar här! Välj den resa som ni är intresserade av, därefter ber vi er att fylla i samtliga uppgifter nedan. Beskriv gärna de önskemål som ni har för er resa, utifrån detta tar vi fram ett programförslag skräddarsytt för er!

Vad vill ni uppleva? ER drömresa till Afrika börjar här! Välj den resa som ni är intresserade av, därefter ber vi er att fylla i samtliga uppgifter nedan. Beskriv gärna de önskemål som ni har för er resa, utifrån detta tar vi fram ett programförslag skräddarsytt för er!

Resmål: Etiopien
När går resan: Året runt
Destinationer: Addis Ababa, Behir Dar, Lake tana, Gondar, Simen National Park,  Lalibela  & Zanzibar
Avreseflygplats: Stockholm, Göteborg & Köpenhamn 
Ankomstflygplats: Addis Ababa International Airport (ADD)
Hemreseflygplats: Zanzibar International Airport (ZNZ) 

Övriga kostnader:
*Visum Etiopien 52 usd per person (om ni köper visum på plats)
*Visum Tanzania 50 usd per person (om ni köper visum på plats)
*Dricks till er guide cirka 10 usd per person och dag
*Utflykter som inte är beskrivna i programmet 
*Övriga måltider
*Dryck
*Reseförsäkring
*Vaccinering

Villkor
Safariresor.se reserverar sig för att nämnda lodger inte är tillgängliga vid mottagandet av er beställning. Safariresor.se reserverar sig för valutaförändringar och prisändringar utanför Safariresor.se kontroll. Läs våra resevillkor. 

Resevillkor
Safariresor.se resevillkor ligger till grund för den förbindelse som ni gör i samband med att ni bokar en resa hos Safariresor.se. Därför ber vi er att noga läsa igenom Safariresor.se resevillkor. Våra resor omfattas av paketreselagen.

Kammarkollegiet
Enligt svensk lag är Safariresor.se som researrangör skyldiga att ställa resegaranti hos kammarkollegiet. Resegarantin säkerställer att du som kund hos Safariresor.se får pengarna tillbaka vid konkurs. Mer information hittar du på www.kammarkollegiet.se

Flygbiljetter
Internationella flygbiljetter är inte inkluderade i priset. Detta innebär att det är möjligt för er att boka flygresan själva om ni vill. När vi bokar flygbiljetter får ni först en reservation för er flygresa, där ni kan ser er resrutt. Ni är ansvariga att kontrollera så att alla namn finns med och att namnen är stavade enligt era pass. Vi använder oss av elektroniska flygbiljetter som ni själva skriver ut. På flygplatsen skriver ni ut era boarding pass.

Pass & Visum
Passet ska vara giltigt i 6 månader efter resans sista dag. Det ska finnas 2 tomma sidor i ditt pass för eventuell stämpling vid in- och utresa. Kontrollera ditt pass innan utresa så att det inte finns några
skador. Visum till Etiopien kostar 52 usd om ni söker detta vid ankomst på flygplats. Visum till Tanzania köps vid ankomst på flygplats för 50 USD. Visum till både Etiopien och Tanzania kan ni också söka online på förhand. 

Reseförsäkring
Som resenär ansvarar du själv för att säkerställa att du har en fullgod reseförsäkring för din resa. Detta är viktigt i de fall du drabbas av försening, skada, sjukdom mm. Vi ber dig därför att
kontakta ditt försäkringsbolag och rådfråga dem. Det är vanligt att det ingår en reseförsäkring i en vanlig hemförsäkring, vi rekommenderar dig att du undersöker detta hos ditt försäkringsbolag. Vi rekommenderar Gouda Reseförsäkringar för reseförsäkring och avbeställningsskydd. Mer information hittar du på www.gouda-rf.se

Vaccination
Det är viktigt att ni vaccinerar er inför er resa. Kontakta er vårdcentral eller läkare för mer information om vilka vaccin som du behöver under resan. På Folkhälsomyndighetens hemsida kan du läsa mer om vaccinering. Tänk på att vara ute i god tid med din vaccinering och kom ihåg att ta med ditt vaccinationskort under resan. När du har kommit hem från Afrika ska du komma ihåg att du har varit i tropikerna. Om du börjar må dåligt efter resan så tveka inte att uppsöka läkare. Informera läkaren om resan till Afrika.

Medicin och sjukvård
Delar av er resa befinner ni er långt ute i bushen, det innebär att det kan vara svårt att lösa specialbehov snabbt och smidigt om det skulle behövas, så som kost och läkemedel. Därför är det av stor vikt att ni meddelar oss om era särskilda behov vid bokning av ert safariprogram så att vi kan anpassa programmet efter er eller komma med särskilda direktiv. Alla resenärer ansvarar själva för att ta med sig den medicin som man själv behöver. Det är bra att ta med sig ett eget litet medicin-kitt i förebyggande syfte; huvudvärkstabletter, vätskeersättning, handsprit, plåster, medicin för magåkommor mm. I många av de lokalsamhällen som ni kommer att passera under resan
finns små apotek, däremot kan inte garanteras att de mediciner ni söker finns att tillhandahålla. Dessutom kan det vara så att mediciner inte är rätt paketerade. Lokala sjukhus och lokal sjukvård håller en relativt
låg standard, i de stora städerna finns möjlighet till bra sjukhus. 

Bagage och vikt
Vår packlista kan förhoppningsvis vara till hjälp när ni packar inför er resa. Tänk på att kontrollera hur mycket bagage ni får ta med er på flygresan. Vikten varierar beroende på vilket bolag ni flyger med. Ofta tillåts 23 kg per person inklusive handbagage. Vid frågor eller oklarheter vad gäller bagage ber vi er att kontakta oss.

Transport
All transport ingår under er resa. I privat fordon med egen guide. 

Valuta
Tillgången till bankomater i länderna är mycket bra. Vid bankomaterna tar ni ut lokal valuta - Birr i Etiopien och Tanzanian shilling i Tanzania. Vanligtvis går det att betala med kort på de flesta hotell/lodger/camper, men detta kan variera beroende på täckning, och därför är det viktigt att ha tillgång till kontanter.

Dricks
Dricks är en del av kulturen i Östafrika. Dricks är frivilligt men också förväntat och ett sätt att tacka för en god service och ett bra utfört arbete. Vi rekommenderar att ni ger er guide dricks sista dagen när han lämnar er på flygplatsen. På de flesta hotell/lodger/camper finns en gemensam ”tip-box” där ni kan lämna dricks vid avresa.

Mat och dryck under er resa
I våra program ingår alltid måltider enligt program. Det är ganska vanligt att lodgerna och camperna serverar buffémåltider. Bufféerna brukar erbjuda såväl glutenfritt som vegetariskt alternativ. För att det inte ska bli några problem för dig gällande kost under resan ber vi dig som har särskilda önskemål vad gäller kost att meddela oss om detta vid bokning av er resa. Vi kan även meddela flygbolagen i förväg i de fall du har särskilda behov gällande mat. All dryck beställer ni och betalar själva på plats.

Klädsel
När man är på resa i Östafrika är det bra att ha på sig sköna och behagliga kläder. På våra boenden gäller ingen särskild klädkod.  Det är ofta lite kyligt tidigt på morgonen, då kan det vara bra med långärmat och långbyxor, medan dagarna brukar vara varma, då är det viktigt att tänka på att skydda sig mot solen. Det är också viktigt att tänka på att ni befinner er i ett land med en annan kultur, därför bör man som resenär inte klä sig utmanande. Följ de riktlinjer som finns på plats.

Klimat Etiopien
I det lågt liggande inlandet är det varmt och torrt klimat. Den varmaste tiden i landet är november till mars med temperaturer mellan 25 till 35 grader. Regnsäsongen sträcker sig från juli till slutet av september. Dagstemperaturen i Addis Abeba är sällan över 28 grader. På natten kan temperaturen sjunka under 10 grader i stora delar av landet särskilt i högländerna.  I Etiopiens ökenområdena kan dagstemperaturen stiga till nästan 50 grader.

Klimat Tanzania
Tanzania har ett mycket tropiskt och härligt klimat, längs kusten är det väldigt hög luftfuktighet och vid höglandet är det ofta svala kvällar. April och maj blir ofta kallat för ”den stora regnperioden”, under dessa månader kan det regna flera dagar i sträck. November brukar kallas för ”den lilla regnperioden”, då handlar det oftast om kortare skurar på eftermiddagar och kvällar. Under dessa månader är det i regel få turister, parkerna är gröna och frodiga och det är möjligt att få bra priser på hotell och lodger. De torraste månaderna i Tanzania är juli – september/oktober. Trots detta kan kvällarna ofta vara lite kyliga, därför rekommenderar vi er att ta med varma och bekväma kläder. December till mars är de varmaste månaderna i Tanzania. 

Elektronik
Ute i vildmarken är det många lodger som inte är anslutna till det vanliga elnätet, i stället använder man sig av generatorer. Generatorerna används ofta bara några få timmar under dygnet, vilket innebär att det kan finnas begränsat utrymme för att ladda batterier till kamera och dator. I de fall ni har särskilda önskemål för er utrustning ber vi er att meddela oss i samband med er reseförfrågan, vi kan då anpassa ert program efter era önskemål. När ni bor i anslutning till städer har era hotell och lodger ström dygnet runt, däremot så är det ganska vanligt med strömavbrott.

Mobil
Mobilen har ökat BNP i flera afrikanska länder, det innebär också att man satsar på att på att bygga ut mobilnätet. Din täckning under din safariresa kan variera väldigt beroende på var du befinner dig samt vilken mobiloperatör du har.

Tidsskillnad
Länderna är en timme före Sverige när vi har sommartid, och två timmar före när vi har vintertid.

Språk
Etiopiens officiella språk är amhariska. Inom turismnäringen används engelska. I Etiopien finns totalt över 85 stamspråk i Etiopien. De officiella språket i Tanzania är Swahili. På hotell och turistattraktioner används engelska. Inom turismnäringen används engelska.

Svenska Ambassaden i Etiopien
POSTADRESS
Embassy of Sweden
P. O. Box 1142
Addis Abeba
Etiopien

Besök
Lideta Sub-City
Woreda 09
House No 891
Addis Ababa

Telefon
+251 11 518 00 00 
+251 11 518 00 00 

 

E-post
ambassaden.addis-abeba@gov.se 

Våra expeditionstider är:
Måndag-torsdag 09.00-15.00 (lunchstängt: 12:30-13:00)
Fredag 09.00-12.00

Svenska Ambassaden i Tanzania

Adress
Mirambo Street/Garden Avenue, Dar es Salaam

Postadress
Embassy of Sweden
P.O. Box 9274
Dar es Salaam
Tanzania

Ambassadens kontaktuppgifter
Tel: +255 22 219 6500
Fax: +255 22 219 6503
E-post: ambassaden.dar-es-salaam@gov.se

Akuta konsulära ärenden
Vid akuta konsulära ärenden utanför kontorstid kontaktar du ambassaden per telefon 022-2196500 och trycker "0" för att kopplas till jourhavande tjänsteman.